Ima li rešenja zagađenju od avionskog saobraćaja?

0

Ima li rešenja zagađenju od avionskog saobraćaja?

Pitanje koje se vrlo ozbiljno postavlja  jer avioni proizvode velike količine CO2, a poznato je kako on utiče na globalno zagrevanje.

U Srbiji je prioritet tog problema, čini nam se, miljama daleko. Imamo mi između ostalog i najzagađeniji vazduh u Evropi, nekvalitetan ugalj čijim sagorevanjem se stvara ogromno aerozagađenje, zatim industrija, toplane i kućna ložišta, “krševi“ od automobila na drumovima, pa zašto bismo se onda uzbuđivali oko zagađenja od avionskog saobraćaja?

Zagađenje ne poznaje granice.

Moramo se boriti lokalno, a i globalno. Svest mora da se širi, javnost mora da se upoznaje sa problemima, da se diskutuje u njima i da učestvuje u rešenjima.

This image was captured with a drone in a place called Straumbu, Norway.

Šta je je održivo avio-gorivo (SAF) i zašto je ono toliko važno?

Održivo avio-gorivo (Sustainable Aviation Fuel SAF) je najbitniji činilac u našoj zajedničkoj borbi za bolju i zdraviju planetu. SAF je mlazno gorivo napravljeno isključivo iz obnovljivih izvora (poput korišćenog jestivog ulja, otpada i drvnih ostataka) koje može zameniti obično fosilno gorivo ili mu se dodati bez ikakvih modifikacija motora i dodatnih troškova. SAF se razlikuje od običnog biogoriva, jer se princip održivosti primenjuje i u samoj proizvodnji, tačnije njegova proizvodnja ne dovodi do krčenja šuma ili smanjenja proizvodnje hrane. SAF, koji razvijaju Air France i KLM u saradnji sa svojim industrijskim partnerima širom sveta je ključno za ekološku tranziciju čitave avio-industrije. 

Upotreba alternativnih goriva u avio-saobraćaju nije novina. Air France i KLM su 2011. godine bile među prvima na čijim letovima su se koristila goriva koja nisu fosilnog porekla. U 2019. godini KLM je najavio izgradnju prve evropske fabrike održivog avio-goriva planirane za 2022, a 22. januara 2021. KLM je imao prvi putnički let na održivo sintetičko gorivo u istoriji avijacije. Ovaj sintetički kerozin proizveden je na bazi ugljen-dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vetra.

Primer Air France i KLM

Avio-industrija treba oko 300 miliona tona mlaznog goriva, od čega se SAF danas koristi samo u 0,1%.

Danas je glavni izazov izgraditi industriju održivog goriva kako bi ono moglo da se nađe u masovnoj upotrebi što je ključni korak u ekološkoj tranziciji avio-saobraćaja. Zbog manjka sirovina i skupe prozivodnje održivo avio-gorivo je i dalje triput skuplje od običnog, ali bi razvojem industruje njegova cena mogla da padne.

Upotrebom održivog goriva emisija ugljen-dioksida se smanjuje za više od 75% u odnosu na uobičajeno, fosilno avio-gorivo.

„Air France i KLM već godinama rade na smanjenju svog štetnog uticaja na prirodu“, rekao je Anri de Perlong, izvršni potpredsednik prodaje u grupaciji Air France-KLM. „Pokretanje korporativnog programa razvoja održivog avio-goriva je još jedan dokaz naše snažne posvećenosti koja donosi konkretne rezultate. Kroz donacije, kompanije koje lete sa nama postaće partneri u energetskim promenama ka sve više ekološki odgovornom načinu putovanja.“

Šta je Air France – KLM korporativni SAF program?

Vaša kompanija postaje pionir u održivoj avijaciji.  Postaje deo zajednice koja menja način na koji ćemo leteti i menja svet oko nas na bolje. Pristupanjem Korporativnom programu SAF, vaša kompanija može smanjiti karbonski otisak poslovnih putovanja za najmanje 75%. 

Udruživanjem Vašeg brendova sa međunarodno pozicioniranim brendom Air France – KLM  možete širokom auditorijumu poslati snažnu poruku o važnosti održivog poslovanja i istovremeno doprineti snažnijoj pozicioniranosti Vaše kompanije. 

Air France-KLM je vodeća grupa kada je u pitanju međunarodni saobraćaj iz Evrope i i već 15 godina lider održivog poslovanja u avio-industriji. Prema Dow Jones-ovom izveštaju za 2019 godinu, Air France – KLM grupa je avio-kompanija sa najvišim indeksom održivog razvoja.

Ubuduće što više održivog aviogoriva!

Nadamo se da će i ostale svetske kompanije da slede Air France KLM sa proizvodnjom i zamenom goriva a šume za početak ne moramo da sečemo bespoštedno a još bolje da sadimo, može i ovde, ne moramo da idemo u Amazon.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here