HomeBlogŠta je u stvari električno vozilo i kako ono radi?

Šta je u stvari električno vozilo i kako ono radi?

 

Pravo je vreme da naučite osnovne stvari koje se tiču električnih vozila. Verujte mi, mnoge svetske kompanije  jure da stignu uspeh koji je ostvarila Tesla i da u potpunosti izbace iz upotrebe motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Velika Britanija je skoro objavila svoj plan po kome bi se do 2035. godine zabranila prodaja novih automobila sa benzinskim i dizel motorima. Čak je i Bajden obećao ulaganje od 7.5 milijardi dolara u infrastrukturu.

Dakle, to je budućnost i to jako bliska. Čak i za nas na Balkanu gde, poznato je, trendovi kasne, ali uvek stignu. Zato hajde da saznamo šta je to i kako funcioniše.

Šta je to EV?

Za početak, hajde da zanemarimo sve što znamo o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Osnovno je da oni koriste tečno gorivo npr. benzin koji se meša sa vazduhom i onda varnica zapali tu smesu izazvavši malenu eksploziju usled čega se šire gasovi koji pomeraju klipove i to se prenosi na pokretanje točkova. I tako u krug.

EV (electric vehicle) tj. električno vozilo ima 2 bitne komponente: električni motor i baterije koje ga napajaju. Pravo EV nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pumpu za gorivo, karter. Dakle ako ne troši gorivo nema emisije štetnih gasova, ne proverava mu se ulje, nema smoga.

Postoje razni tipovi ZEV (zero-emission vehicles) i drugi efikasni tipovi vozila, ali ne u potpunosti oslobođeni upotrebe goriva.

Klasičan EV ili BEV (battery electric vehicle) kao Tesla Model 3, Nissan Leaf i  Jaguar I-Pace su vozila koja se u potpunosti oslanjaju na električno punjenje i pogon. Za sada postoji oko 70 takvih modela.

Jaguar I-Pace na ovogodišnjoj Ekomobilnosti (Muzeh 25. maj)

PHEV ili plug-in hybrid electric vehicle i dalje mora da se puni na struju, a kada se baterija isprazni, auto se kreće na gorivo.

Mitsubishi Outlander, najprodavaniji plug-in hybrid na svetu.

FCEV tj. fuel cell electric vehicles su retkost, nema ih mnogo. Svega nekoliko proizviođača koristi hidrogen koji pomešan sa kiseonikom proizvodi električnu energiju. Primeri takvih vozila su Toyota Mira ii Honda Clarity.

Fuel cell automobil Honda Clarity

Osnove o baterijama

Litijum-jonske baterije funkcionišu na isti način nebitno da li vozili Audi E-tron, Chevy Bolt ili Tesla Model Y. Baterije se  sastoje od litijuma, kobalta, nikla, aluminijuma. Kod njih postoje electrode, negativne anode i pozitivne katode, separatora izneđu njih i tečnog elektrolita koji ispunjava prostor. Energija se skladišti i oslobađa kada joni litijuma putuju kroz elektrolit između elektroda. Baterije mogu imati različitu voltažu.  Tesla Model S koristi baterije od 300 V koje su teške do 550 kilograma i imaju kapacitet od 100 kWh energije što je dovoljno za domet vožnje od preko 450 km. Ove baterije nius jeftine, ali imaju svoj vek trajanja koji je jako dug.

Punjenje

Oko 75% punjenja u svetu se dešava kod kuće, ostatak na javnim punjačima. Naravno, nema potrebe da se automobile puni svakoga dana jer je neki prosek dnevne kilometraže oko 30. Tipovi  punjača, trajanje i efikasnost punjenja su naša sledeća tema narednih dana.

Električno vozilo marke BMW i punjač našeg partnera i domaće firme ENEL PS

Do tada, razmišljajte o održivim vidovima saobraćaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read