Mobilnost počinje u glavama

0

Iako (još) nije deo Evropske unije, Srbija je na mapi evropskih saobraćajnih koridora. Čak i kada ne bismo to radili zbog sebe, morali bismo zbog međunarodnog saobraćaja kroz našu zemlju da što pre krenemo u izgradnju ozbiljne moderne infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Vedran Krinčić Foto Igor Stojković

Prof dr Vedran Kirinčić, konsultatnt za energetsku tranziciju iz Rijeke, u svom izlaganju na konferenciji „Ekomobilnost 2022“ naveo je dobre primere iz susedne Hrvatske.

-Kao što je to nekad bila klima, pa posle wi-fi, sad je standard da svaki hotel koji računa na turiste iz Evrope ima punjač za električne automobile. Ostrvo Krk je prepoznato kao primer dobre prakse razvoja mreže elektropunjača, Istra takođe… Cilj je da u budućnosti na svakom obeleženom parking mestu u Hrvatskoj bude utičnica za punjenje električnih automobila – naveo je dr Krinčić.

-Mobilnost počinje u glavama, ne na parkingu ili stanici, istakao je profesor Krinčić i nagovestio još jednu novinu koja nas čeka u skorijoj budućnosti – šering usluge operatera, odnosno iznajmljivanje automobila po minutaži, kilometrima… Kao što danas u gradovima
postoje stanice na kojima uz pomoć mobilne aplikacije možete iznajmiti električni bicikl ili trotinet, uskoro će to moći da se radi i sa električnim automobilima. Za nekoliko godina moći ćemo iz fotelje da naručimo robotaksi koji će nas voziti na željenu adresu, a po potrebi biraćemo tip vozila, broj sedišta, veličinu prtljažnika. Dolazi vreme u kom neće biti potrebno da kupujemo privatno vozilo, već ćemo iznajmljivati vozila po potrebi.

-Korišćenje vozila kao usluge, mobilnost se razvija na novi način – zaključio je ovaj ekspert iz Hrvatske.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here