Zašto nećemo imati gradski bus eCitaro Mercedes, a voleli bismo?

0

Odgovor je jednostavan: ZATO ŠTO MORAJU NEKI DRUGI DA SE KUPE. Ukratko, proći će još dosta vremena dok se stvore neki uslovi i da bi se to ostvarilo. Bitni faktori su npr. materijalni (nažalost najčešće presudan), zatim infrastruktura, logistika, ekološka svest ljudi i društva, staćemo tu da ne nabrajmo do sutra.

Svi znamo za Citaro, ako ne po imenu onda bismo ga sigurno poznali da ga vidimo. Mercedes-Benz je razvio ovaj poznati i kvalitetom dokazani model, a znamo kad Nemac dapravi da to traje. Ovaj eCitaro ‘ajde što traje, nego što ne zagađuje? Upravo tako.

eCitaro nije prototip već finalna verzija potpuno elektirčnog autobusa o kome ovaj put ne bismo trošili reči, pustićemo vas da odgledate slike i video pa da prosudite sami. Ono što je nama najzanimljivije je da eCitaro poseduje najmodernije NMC baterije kapaciteta 292 kWh (NMC Level1 ) odnosno 396 kWh (NMC Level 2) i u optimalnim klimatskim uslovima ima domet oko 200 km. Brzim punjenjem preko inverted pantograph-a se omogućava radni dan autobusa od čak 22 sata uz domet od 370 km. Zaista impresivno.

Za sladokusce koje zanima tehnička specifikacija ovog modela, evo i link na kome možete da saznate sve što hrani Vašu radoznalost

https://www.mercedes-benz-bus.com/en_DE/models/ecitaro.html

Od početka 2019. godine puštena je prva svetska eBus linija gradskog saobraćaja. Gde? Pogađajte dvaput. Tu gde je i nastala. Nemački gradovi Mannheim i Heidelberg su samo prvi u nizu jer ovo je budućnost.

Žalimo li i mi nešto ovako? Apsolutno DA. Ali sačekaćemo još neko vreme, poznato je da svetski trendovi kod nas znaju da kasne, ali uvek dođu. Svi se sećamo gradskih autobusa sa Mercedes motorima koji su dugo vozili Beogradom, zašto da ne dođe i ovaj.

Učinićemo sve da na Ekomobilnosti naredne godine predstavimo ovaj model pa ovim putem javno pozivamo proizvođača i distributera da se pridruže. Ako oni ovo ne očitaju (što je sasvim izvesno da neće ‘’na prvu’’), ne ostaje nam ništa drugo nego da sami zavrnemo rukave i dovedemo ovog ekološki osvešćenog lepotana i čudo tehnike na našu mladu manifestaciju.

Do tada, gledajmo kako izgleda i uživajmo

https://www.youtube.com/watch?v=2RP5cUmeJwE

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here