HomeVestiEh, što nismo Pariz...

Eh, što nismo Pariz…

Pariz će u roku od 4 godine postati 100% biciklistički grad? Takav je plan.

Broj zaštićenih biciklističkih staza u gradu kao i parking mesta za bicikle će se povećati, otkriveno je u članu 2. biciklističkog Plana Velo za period 2021-2026. godine.

Plan Velo je postojeći biciklistički plan vredan 174 miliona dolara koji je sa svakim ažuriranjem postajao sve celovitiji, hrabriji i smeliji. Gradonačelnica Pariza Anne Idalgo izabrana je za drugi mandat prošle godine nakon što je uspešno uvela mnoge bitne mere za biciklizam. 23. oktobra ove godine Anna Hidalgo je započela kampanju za predsednicu Francuske.

Anna Hidalgo, gradonačelnica Pariza

Želja i cilj su samo jedno: da se od francuske prestonice (koja je do tako davno bila grad koji je toksičan za svakodnevnu vožnju biciklom) napravi „grad kroz koji se može 100% biciklom“.

Pored stvaranja dodatnih objekata za bicikliste, novi plan vredan 290 miliona dolara takođe se obavezuje da će ih održavati obećanjem „čišćenja i uklanjanja snega sa biciklističkih staza“.

Po članu 2. Plana Velo, obezbediće se 30.000 novih biciklističkih parking mesta plus 1.000 za cargo bicikle. Biće i 40.000 novih osiguranih mesta za bicikle u blizini železničkih stanica, uz očekivanje da će privatni sektor, zahvaljujući grantovima i drugim podsticajima, postaviti još 50.000 mesta.

Ej, što nismo Pariz…

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read