Hyundai IONIQ 5 je proglašen za ‘German Car of the Year’ (“Automobil godine u Nemačkoj”) za 2022. godinu

0

IONIQ 5 je pobedio u finalu izbora za ‘German Car of the Year’ za 2022. godinu·         Hyundai-ev potpuno električni CUV srednje veličine je pobedio Audi E-Tron GT i Porsche 911 GT3

Ofenbah, 25. novembar 2021. – Samo pola godine nakon što je lansiran na nemačko tržište, Hyundai-ev IONIQ 5 je proglašen za pobednika izbora za Nemački automobil godine (‘German Car of the Year’ GCOTY) za 2022. godinu. U finalnoj rundi borbe za prestižnu nagradu, potpuno električni CUV srednje veličine je pobedio konkurente poput Audi E-Tron GT i Porsche 911 GT3.

Na dodeli nagrada GCOTY, vrhunski modeli automobila lansirani ove godine se međusobno takmiče u pet kategorija: “Compact”, “Premium”, “Luxury”, “New Energy” i “Performance”. Međunarodni žiri, sastavljen od 20 automobilskih novinara, testira i ocenjuje svaki proizvod  u smislu karakteristika proizvoda, relevantnosti i održivosti. Kao pobednik u klasi  “New Energy” kategorije, IONIQ 5 je učestvovao i zasluženo pobedio u finalnoj rundi.

“Hyundai IONIQ 5 nije samo izvanredan električni auto. Za nas je on top model godine.”, kaže Jens Meiners, pokretač i član žirija ‘German Car of the Year’. “Jedinstvena kombinacija dizajna, efikasnosti i uživanja u vožnji modela IONIQ 5 su pomogli da automobil osvoji natprosečne rezultate po svim kriterijumima bez slabih tačaka. Po našem mišljenju, koncept rada i tehnologija baterije modela IONIQ 5 su revolucionarni. Iako je proglašen za ‘German Car of the Year’ za 2022. godinu, IONIQ 5 definitivno ima globalnu vrednost.”

“Osvajanjem nagrade u ovako jakoj konkurenciji, IONIQ 5 je dokazao da smo uspeli u stvaranju izuzetnog vozila koje se izdvaja među drugim takmičarima na evropskom automobilskom tržištu,” rekao je Michael Cole, Predsednik i CEO u Hyundai Motor Europe. “Pored toga, ova pobeda dokazuje da električna vozila na bateriju  postaju sve relevantnija našim kupcima u Evropi. IONIQ 5 je trenutno vodeći model u našoj strategiji elektrifikacije i Hyundai-eve vizije mobilnosti sa nultom emisijom.”

Hyundai IONIQ 5: Nova era električne mobilnosti

IONIQ 5 je prvi model u Hyundai-evoj novoj IONIQ liniji brenda. IONIQ 5 je proizveden na Električnoj Globalnoj Modularnoj Platformi (E-GMP), platformi Hyundai Motor Groupe koja je posvećena električnim vozilima na bateriju. Kupci mogu da izaberu između dve opcije paketa baterije: 58 kWh ili 72.6 kWh, kao i pogon na svim točkovima ili pogon na zadnjim točkovima. Pogon na zadnjim točkovima i verzija baterije od 72.6-kWh imaju maksimalni raspon vožnje od 481 kilometar za jedno punjenje, prema  WLTP.

IONIQ 5 pruža moćne performanse i ultra brzo punjenje. Zahvaljujući svojoj 800V tehnologiji punjenja, oba paketa baterije mogu da se napune od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta na stanicima za brzo punjenje.  Kupci mogu da koriste tehnologiju Vehicle to Load (V2L) da napune bilo koji električni uređaj, poput laptopova ili e-skutera, u vožnji ili na parkingu,.

Pored širokog spektra opcija za vožnju, IONIQ 5 takođe nudi izvanredan enterijer. Prirodni materijali naglašavaju održivi karakter vozila. Električno podesiva prednja sedišta mogu da se obore do optimalnog ergonomskog ugla, pružajući putnicima na prednjim sedištima bestežinski osećaj i oslonac za potkolenice. Dobro povezan BEV je opremljen ekranom od 12.25 inča za kokpit i infotejnment sistemom. Centralna konzola i zadnje sedište mogu da se pomere kako bi dozvolili kupcima da još fleksibilnije koriste prostor enterijera. IONIQ 5 takođe može da vuče prikolice bruto težine vozila do 1600 kilograma.

Kao i svi drugi Hyundai modeli, IONIQ 5 je dostupan sa vodećom garancijom u industriji koja iznosi pet godina bez ograničenja broja pređenih kilometara. Kao dopuna ove garancije vozila, visokonaponska baterija je takođe pokrivena garancijom u trajanju 8 godina ili pređenih 160.000 kilometara.

O Hyundai Motor Europe HQ

Hyundai Motor Europe HK formalno je osnovan 2000. godine sa sedištem u Offenbach-u, Nemačka. To je regionalno sedište odgovorno za preko 40 tržišta sa više od 3.000 prodajnih mesta, zauzimajući udeo od 3,6 procenata u 2020. godini (podaci ACEA). 75% vozila koja Hyundai prodaje u regionu su modeli dizajnirani, konstruisani, testirani i proizvedeni u Evropi kako bi zadovoljili potrebe evropskih kupaca, a opslužuje ih široka evropska infrastruktura kompanije. To uključuje dve fabrike u Češkoj i Turskoj koje prvenstveno isporučuju vozila na tržište Evrope:.

 

Od januara 2021. Hyundai ima jedan od najmlađih asortimana bilo kog automobilskog proizvođača, sa gotovo svim modelima mlađim od jedne i po godine. Više od 75% Hyundai modela u Evropi sada je dostupno u elektrifikovanoj verziji, a kompanija planira da elektrifikuje celokupnu evropsku liniju do 2025. Pored toga, Hyundai je pionir u mobilnosti sa nula emisijom gasova, uključujući i potpuno električni subkompaktni SUV KONA Electric, električno vozilo druge generacije NEXO sa gorivim ćelijama i nedavno lansirani električni IONIQ 5. U 2020. godini više od 13 procenata prodanih automobila Hyundai u Evropi, ili gotovo 60 000 jedinica, bili su vozila sa nultom emisijom gasova, što je Hyundai učinilo jednim od vodećih proizvođača u pogledu udela u voznom parku, kao i ukupne prodaje vozila sa nultom emisijom gasova u Evropi .

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here